Czas na sushi: Jakie są rodzaje sushi i co oznaczają te wszystkie nazwy?

Dla wielu konsumentów, nieznających dobrze azjatyckiej kuchni, sushi stanowi zazwyczaj surową rybę, która podawana jest z ryżem i sosem wasabi. Jednak zgłębiając tematykę jednego z najsłynniejszych orientalnych dań, odkrywamy bogactwo smaków i wariantów a jest ich naprawdę mnóstwo! Jeśli ciekawi Cię jakie są rodzaje sushi i co oznaczają te wszystkie nazwy, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

Nigiri – to niewątpliwie najpopularniejszy rodzaj sushi. Nazwa tej potrawy pochodzi od japońskiego czasownika nigiri czyli ugniatać. Z doprawionego octem, kleistego ryżu ugniata się niewielkie, wydłużonej kulki, na których układane są kawałki ryby, owoców morza lub tamagoyaki – japońskiego omleta. Smak nigiri wzmacnia się za pomocą ostrego chrzanu wasabi. Odmianą nigiri są nigiri unagi czyli nigiri z węgorzem.

Maki– maki po japońsku znaczy rolować. Ten rodzaj sushi to rolka ryżu z dodatkami zawinięta w prasowane wodorosty nori i pokrojona na kawałki. Wypełnienie stanowić mogą ryby, owoce morza i warzywa a do ich zwijania używa się bambusowej maty.

Hosomaki – jest podstawową jednoskładnikową odmianą maki. W środku mogą znajdować się zarówno owoce morza, jak i warzywa, takie jak karczoch, awokado, ogórek czy pędy bambusa. Hosomaki charakteryzują się wielkością – to najmniejszy rodzaj sushi. Średnica jednego kawałka wynosi ok. 2-3 cm.

Kappa maki – oznacza ‘zwój z ogórkiem’. Głównym składnikiem jest tutaj ogórek. Nazwa pochodzi od pradawnych, mitycznych demonów wodnych (Kappa) zjadających…dzieci.

Date maki – są to rolki zawijane nie w wodorosty, a w słodkie omlety japońskie.

Futomaki – dzięki rozmiarowi w jednym kęsie może znaleźć się znacznie więcej składników. Zwykle jest to ryba połączona np. z awokado, grzybami shitake, szczypiorkiem i zazwyczaj barwionym ryżem.

Uramaki – ura po japońsku znaczy odwrócone, tak więc mówi się, że to sushi odwrócone. W uramakach ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty wraz z dodatkami w środku. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem. Najpopularniejszym rodzajem uramaków jest ich amerykańska wersjaCalifornia maki.

Kaburamaki – ta odmiana to nic innego jak klasyczne Uramaki sushi, na zewnątrz owinięte dodatkowym plastrem ryby lub warzyw.

Tempura maki – różnego rodzaju maki otoczone delikatną tempurą, czyli specjalnym japońskim ciastem, a następnie wysmażone na gorącym oleju.

Gunkan maki – nazwa ta oznacza “zwój łodzi bojowej” i stanowi bardzo oryginalne połączenie: porcja ryżu, najczęściej kulka, owinięta jest pasem nori, przypominająca łódeczkę. Górna część może być wypełniona różnymi składnikami, np. ikrą łososia. Każda porcja owinięta jest nori.

Temaki – rożki z prasowanych nori, wypełnione ryżem i dodatkami (rybami, owocami morza, warzywami, japońskim omletem lub japońskimi grzybami). Składniki powinny w nieznacznym stopniu wystawać z rożka, by kusić smakoszy kolorami.

Oyakomaki – kulki ryżu owinięte surową rybą wypełnioną farszem (jajkiem przepiórczym albo ikrą).

Sashimi – sushi bez ryżu, czyli fantazyjnie ułożone na talerzu, odpowiednio przyprawione plastry ryby. Serwowane są zazwyczaj z różnymi dodatkami (głównie warzywami). Ciekawym wariantem sashimi jest Sashimi roll, które zawinięte jest dodatkowo w papier ryżowy.

Inari– kieszonki z cienkich płatków smażonego tofu z ryżem. Zazwyczaj podawane są jako dodatek do zestawu składającego się z klasycznych odmian sushi.

Temari– nazwa ta pochodzi od „temari” – piłeczek tradycyjnie wykonanych z różnobarwnego jedwabiu, kiedyś służących do zabawy, a dziś spełniających jedynie funkcje dekoracyjne. Jest to niezwykle ciekawa alternatywa dla maki i nigiri. Podobnie jak w przypadku oyakomaki podstawę potrawy stanowi kulka ryżu przykryta dodatkowym składnikiem. Dużą wagę przywiązuje się przy tym do ich wyglądu.

Oshizushi – ta odmiana wymaga zastosowania specjalnych foremek służących do modelowania ryżowych bloczków. Tak przygotowane sushi wyjmuje się z ramek, a następnie kroki na kawałki.

Chirashi– warto o nim wspomnieć, chociażby ze względu na zupełnie inną formułą niż ta, do której przywykliśmy w przypadku sushi. Ryż oraz wszystkie towarzyszące mu składniki nie są formowanie w żaden kształt, ale rozproszone i podawane w miseczce. Oprócz klasycznych dodatków: ryb, owoców morza czy warzyw marynowanych, często w Chirashi-zushi znajdują się również kawałki Tamagoyaki (japoński omlet) oraz tofu.

Sugata– nie jest zbyt popularna i można ją spotkać tylko w niektórych regionach Japonii. Charakteryzuje się tym, że namaczana w solankowej zalewie ryba jest patroszona, nadziewana ryżem, a na końcu krojona na małe kawałki.

Sushi wynalezione na Zachodzie

Europa zakochała się w sushi nie poprzez bezpośredni kontakt z Krajem Kwitnącej Wiśni, tylko poprzez Stany Zjednoczone – to tam przez lata powstały nowe, dostosowane do dostępnych składników i zachodnich gustów sushi, które łączyły ze sobą również inne tradycje kulinarne.

  • California roll to zachodnia forma uramaki, czyli sushi z ryżem na zewnątrz. Składa się z awokado, surimi (paluszków krabowych) i ogórka.
  • Caterpillar roll składa się z węgorza, awokado, surimi i ogórka.
  • Philadelphia roll zawdzięcza swoją nazwę temu, że jego składnikiem jest kremowy serek Philadelphia. Ponadto Philadelphia roll składa się z wędzonego łososia, ogórka, zielonej cebulki i nasion sezamu.
  • Crunchy roll to California roll w cieście lub tempurze, nieraz z dodatkiem sosu. Ponadto nie zawiera surowej ryby, za to ma zapiekaną w tempurze krewetkę, ogórka, awokado, a także miks z kraba. Uważany jest za dobre sushi dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tym daniem.

Współczesna oferta restauracji sushi jest tak bogata, że każdy miłośnik sushi znajdzie w niej coś dla siebie. Jeśli jeszcze nie masz swojej ulubionej potrawy, zachęcamy do wypróbowania każdej z nich.

Partnerem cyklu “Czas na sushi” jest restauracja Shako Sushi.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *